Kontakt med verkligheten

- Isen smälter i samma takt som hela NY citys dagliga färskvattenbehov! Världens glaciärer smälter i samma takt som hela NY ca 18 miljoner människor konsumerar per dag. Det är en enorm förändring.

Vi människor har byggt vårt system; boplatser, infrastruktur och ekonomi i ett förtroende till naturen med förutsättning av att den är relativt stabil. Naturens stabilitet går nu från långsam till snabb.

Människors beslutsprocesser är fast vid långsamma beslutsmönster. Militär/polisiära krafter håller takt pinnen av hur hur lång tid ett beslut skall ta. Det naturliga systemets syfte är att ge och skapa liv. Dagens ekonomiska system är till för att ge ägarna kontroll. Förbränningen av fossila skogar skapar ett problem med försurning av våra hav och en tjockare hinna vid vår atmosfär som ger en effekt av global uppvärmning. Denna förbränning som verkligen tog hög fart efter andra världskriget år 1945 är ett problem vi behöver lösa tillsammans.

Vetenskapen idag har blivit ett filter mellan människor och naturen. Vår Europeiska vetenskap gav oss en villfarelse om vad naturen klarar av samt funktion. Jag var idag den 29/5-2010 på invigning av naturreservatet Verle Gammelskog i Ale kommun 5,5 mil norr om Göteborg, möjliggjort av Ett Klick För Skogen. Vår guide som är en passionerad fågel levare berättade att det har hänt något, skogen är nu mera tyst. Det myller av fågel sång som hördes för 15-10 år sedan har nu försvunnit. Det hörs enstaka fåglar men inte i lika omfattning som förr. Om fåglarna dör vad händer sedan? Vad är det ekonomiska värdet av en skog myllrande med liv, sång och rörelse? Hur kan vi rädda det som är kvar innan det blir helt tyst?

Christian Keiller

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.